söndag 31 maj 2009

Ett-kryss-två: Kristdemokraterna

Kristdemokraternas valslogan är "ett tryggt Europa". Det är väl inte så förvånande eftersom Kd bygger hela sin image på just trygghet. Inte minst för BARNEN. Och PENSIONÄRERNA. En trygg familj, mamma och pappa, fredagsmys liksom. Och mycket riktigt hinner jag bara till sjätte raden innan jag läser: "Ett samarbete som fokuserar på hur alla människor ska kunna få ett bättre liv. Hur våra BARN ska gå en ljus framtid till mötes." Tja, sammanfattningsvis så är de i alla fall EU-positiva och vill att EUs medlemsstater tar ett gemensamt ansvar för varandra, för miljön, rättstryggheten, välfärden, TRYGGHETEN. Fint.

Enligt deras valmanifest vill Kristdemokraterna:

- Att EU ska avsätta mer pengar ur budgeten för att motverka klimathotet. Och en ny budgetpost för särskilda insatser i u-länder. Vill skärpa reglerna för maxutsläpp för nya bilar och skapa särskilda korridorer för godstransporter med järnväg.

- Rädda Östersjön genom att förbjuda transport av olja i enkelskroviga tankfartyg, höja bötesbeloppet för oljeutsläpp och öka möjligheten att spåra varifrån ett oljeutsläpp kommer, till exempel genom DNA-märkning. Hindra utfiskningen genom att ersätta kvotsystemet med individuella fiskerätter och förbjuda fosfater i tvätt- och diskmedel.

- Att EU ska ta en mer aktiv roll för att lösa den ekonomiska krisen genom att: Inrätta en europeisk finansinspektion (en gemensam tillsynsfunktion av de finansiella marknaderna, en europeisk värdekommission (där näringsliv, politik och organisationer diskuterar fram åtgärder som förbättrar den etiska grunden för verksamheter inom olika samhällssektorer) och skapa ett bedrägeriråd i varje medlemsland. OCH: *tadaamm* minska jordbrukssubventionerna! Det vill ju Vänstern också, men de vill lägga pengarna på att rusta upp sjukvård och annan offentlig verksamhet, emedan Kd vill "öka satsningen på forskning, miljöåtgärder och fattigdomsbekämpning" samt "öka insatserna för att bekämpa ekonomisk brottslighet och finansiering av terrorism". Ska vi tolka det som att Kd är FÖR en EU-armé?

- Värna den svenska kollektivavtalsmodellen. Hoppsan.

- Lägga större resurser på att stoppa människohandel och prostitutionsmarknaden. Av denna anledning utöka samarbetet mellan EU-staternas polis, åklagare och andra brottsbekämpande myndigheter. Skapa vittnesskyddsprogram i EU-länderna för människohandlarnas offer. Och exportera den svenska sexköpslagen som innebär att sexköp kriminaliseras.

- Att rättsäkerhet, korta prövotider och barnperspektivet ska prägla asyl- och migrationspolitiken. Att papperslösa personer som befinner sig inom EU har rätt till human och rättssäker behandling, samt underlätta arbetskraftsinvandringen till EU-området. Well done! (SD vrider sig i smärta.)

- Förbättra EU:s kapacitet att agera civilt och militärt i konfliktsituationer. Aha - EUarmé!?

- Införa ett tydligt system för livsmedelsmärkning, minska mängden alkohol som fritt får föras över nationsgränserna, höja minimiskatter på alkohol, motverka drogliberaliseringen (med andra ord; beodra Amsterdam att stänga butiken) och införa fritt europeiskt vårdval så att man kan få vård oavsett var i EU man befinner sig.

- Stoppa den dyra flytten mellan Bryssel och Strasbourg – Europaparlamentet ska endast ha en arbetsplats.

- Att Sverige inför Euron. Men det beslutet "måste föregås av en folkomröstning". Jag undrar hur många folkomröstningar det tar innan Sverige rösta ja till Euron? Ska vi ha en om året kanske? Tills svenskarna liksom ger sig och säger "ja, ja, hit med Eurojäveln då!"

Min vän Grannfrun (aka Prinskorvens mamma) beklagade sig över att Folkpartiet låg längst ner på min lista, så därför flyttar jag upp dom: Imorron kollar vi på Folkpartiet!

1 kommentar:

coachen sa...

KD är så dryga så de ska man bara tiga ihjäl- för vem kommer ihåg deras partiledares namn... de hankar sig kvar med näsan precis över vattenytan. Den riktiga rysaren blir i nästa val- har de ätits upp av de andra alliansjättarna?