fredag 29 maj 2009

Ett-kryss-två: Junilistan

"Junilistan är ett tvärpolitiskt alternativ som samlar Sveriges EU-kritiker." De bildades inför EU-parlamentvalet 2004 och säger sig vara en lista, inte ett regelrätt parti. Jag vill minnas det som att de marknadsförde sig som EU-motståndare och att de skulle jobba för ett utträde ur EU, men enligt hemsidan "bildades Junilistan som ett EU-kritiskt alternativ till de partier som ställde upp i valet till EU-parlamentet 2004, partier som antingen var EU-motståndare, eller som okritiskt sa ja till bygget av EU-staten." Tja, det plockade ju in tillräckligt med röster för att ta in dom i parlamentet förra valet, men jag har knappt hört ett pip om dom sen dess. Kanske ger de plats för piraterna denna gången?

Junlistan har ett valprogram med 25 punkter. Här kommer några av russinen:

- Sverige behåller kronan som valuta

- Krafttag mot korruption och bedrägerier inom EU, samt att EU-parlamentarikers fusk ska offentliggöras

- EU ska inte tala med en röst i utrikespolitiska frågor, då det innebär att Sverige kan tvingas acceptera en politik som en majoritet av folket inte stödjer. Vi vill att Sverige ska ha en egen röst i FN och kunna vara en oberoende fredsmäklande kraft i världen.

- EU ska inte vara en militär union. Nej till skapandet av en EU-armé.

- Spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden ska bestämmas av Sveriges riksdag och inte av EG-domstolen.

- Kritiska mot att EU-samarbetet används för övervakning och kontroll av medborgarna.

- Den offentlighetsprincip som gäller i Sverige och Finland ska gälla alla EUorgan.

- Junilistan vill halvera EU-avgiften

- EU-parlamentet sammanträder i såväl Bryssel som Strasbourg. "Flyttcirkusen kostar miljardbelopp och leder till miljöutsläpp och extra arbetstid. Detta vill vi stoppa." Anser också att en svensk EU-parlamentariker ska ha samma lön som en svensk riksdagsledamot.

- Junilistan vill att EU arbetar med gränsöverskridande miljöproblem, men motsätter sig en gemensam energipolitik inom EU och tycker inte att EU ska inte styra över svenskt uran.

- Den gemensamma jordbrukspolitiken i EU ska avskaffas och jordbrukspolitiken åternationaliseras. Samma sak med fiskepolitiken. Och jaktfrågan.

- En medlemsstat i EU ska kunna föra en generös flyktingpolitik om det så önskar. Det ska vara tillåtet för EU:s medlemsländer att återupprätta gränskontrollerna mot andra EU-länder om de anser att det krävs för att stoppa till exempel narkotikahandel, smuggling av alkohol och tobak eller trafficking. Vi säger nej till en gemensam åklagarmyndighet i EU. Vi motsätter oss rätt för utländsk polis att göra tillslag på svenskt territorium.

- Djurtransporterna inom EU måste underkastas strängare lagstiftning och framför allt uppföljande kontroll.

Min sammanfattning av Junilistan blir att de egentligen inte vill att EU ska ha makt eller bestämmanderätt över någonting överhuvudtaget, så om det är din åsikt är de något för dig! Personligen håller jag med om att EUs makt ska minska, inte öka, men om de inte har någon makt alls vad ska vi då ha dom till? Jag tycker till exempel att de gränsöverskridande miljöproblem som nämns ovan är ett område där EU-samarbetet verkligen kan göra nytta, men tror att enda sättet att få det att fungera är att lagstifta om det. På samma sätt som jag önskar att samtliga av EUs länder kan lagstifta om arbetsrätt, offentlighetsprinciper, diskriminering, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter... Jaja, eftersom ytterkantspartier fascinerar mig; imorron kollar vi på Sverigedemokraterna!

1 kommentar:

coachen sa...

det finns ju faktiskt en himla massa saker som vi behöver bli överens om över landsgränserna med tanke på den globala värld vi lever i. Kollektivavtal i hela Europa, dvs arbetsrätten i EU så inte människor från ex Baltikum kan komma t Sverige och bli underbetalda. Miljön är en annan fråga- hur i jesu namn ska vi kunna sätta stopp f klimatproblemen om vi inte jobbar med det globalt. Och så världsfreden. Det är möjligt att tillsammans motverka krig och förtryck om man låter EU ha makt. Därmed inte sagt att vi ska lämna över hela makten t EU. Men vissa frågor är helt ok!