lördag 30 maj 2009

Ett-kryss-två: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett parti som på många sätt ger mig rysningar. För ungefär fem år sedan, när de fortfarande hade en partisymbol som stoltserade med att vara nationalistisk (en fackla med en svensk flagga i) och ett partiprogram som var uttalat främlingsfientligt ("Sverigedemokraterna betraktar nationalitetspolitik, biståndspolitik, flyktingpolitik och invandringspolitik som en helhet. Inom detta område finner vi att en alltför stor invandring på ett allvarligt sätt har kommit att hota den svenska nationella identiteten." citat hämtat från hemsidan 2004) rynkade jag mest på näsan och tyckte "dumma nynazister". Men idag, när retoriken är sanerad, loggan är en söt blåsippa och röstantalet för SD ökar, känner jag verkligen hur nationalismens kalla bris börjar närma sig isiga kulingvindar. De etablerade partierna har valt att ignorera, fnysa och inte ta SD på allvar, vilket ju har visat sig inte funka alls. När SDs påståenden står obesvarade så utgår folk ifrån att de är sanna. Och när samhälls-segregationen blir allt mer påtaglig och globaliseringens negativa effekter framhålls konstant så tenderar en massa människor att se det enkla alternativet: vi röstar på ett parti som låtsas att vi kan skruva tillbaka tiden 30 år och så blir nog allt bra.

Så fick jag det sagt. Nu till SDs valmanifest.

Till att börja med är det en massa blaha blaha av den vanliga sorten som SD brukar ägna sig åt. Ni vet, där man säger saker som får den svenska stoltheten över sin egen förträfflighet att jäsa, men som egentligen inte har någon konkret grund att stå på. "Denna samhällsstruktur (den "vi" har byggt upp, menar man här), byggd på en djupt förankrad gemenskap och samhörighet, har utgjort en unik och stabil grogrund där företeelser som demokrati, jämlikhet och allmän välfärd har kunnat växa sig starka. Trots detta finns det idag starka krafter både inom Sverige och i den övriga Europeiska unionen, som mycket målmedvetet arbetar för att avskaffa nationalstaterna och de europeiska folkens självbestämmande." Exakt vilka dessa "starka krafter" är blir dock inte definierat. Om man ser till vad SD brukar skylla saker på så är det ofta sossarna och media (som de anser är sossarnas marionetter). Att det var sossarna som byggde upp välfärden de snackar om, det väljer de oftast att inte nämna. Men lite längre ner får vi ett hett tips om vilka det är som "målmedvetet arbetar för att avskaffa" allt det här vackra "vi" har byggt upp: nämligen turkarna! Hoppsan.

SD har en faiblesse för att använda metaforer som förenklar och talar därför om EU som en familj som man älskar, men att Sverige är ett vuxet barn som inte vill bo kvar hemma och vill stå på egna ben. Som tur är så talar de även klarspråk emellanåt: "Sverigedemokraterna kommer i alla sammanhang att slåss för att föra tillbaka makt från EU till det svenska folket." Låter ju som Junilistan...

Sverigedemokraterna har tio punkter i sitt valprogram, här kommer alla tio i min nedkortade (och kommenterade) version. Väl bekomme!

1. Sverige ut ur EU
Tja, talar ju för sig själv. De vill inte vara med alls. "EU-systemet riskerar att på sikt upplösa den svenska nationen. Det kan Sverigedemokraterna på inga villkor ställa sig bakom" Nä, det kunde man ju ana. Helst av allt vill de nog bygga en fet mur runt hela Sverige. (Med ett litet hål där Norrmännen kan ta sig igenom.)

2. Samarbete ja, union nej
De tycker frihandel är bra och att Europas länder borde samarbeta runt miljö- och brottslighetsfrågorna, men utan "en överstatlig union".

3. Stoppa Lissabonfördraget
Lissabonfördraget nämns av flera partier som ett sätt för EU att få mer makt, inte minst över den internationella lagstiftningen. Junilistan är såklart emot. Vänsterpartiet också. För att få ett grepp om vad det är, kolla här: http://europa.eu/lisbon_treaty/glance/index_sv.htm

4. Nej till lönedumpning
"Anser att EU inte skall ha något inflytande över svensk arbetsmarknad, svensk arbetsmiljö, svenska arbetstidslagar eller svensk lönebildning."

5. En ansvarsfull invandrarpolitik
Sverigedemokraterna anser att invandrarpolitiken är en nationell angelägenhet, som under inga omständigheter får underställas EU. Däremot ser man gärna ett mellanstatligt samarbete för att motverka illegal invandring.

6. Nej till Turkiet i EU
Och här hittar vi en valprogrampunkt som jag inte sett någon annanstans. Inget annat parti har valt att uttala sig om vilka länder som är, eller inte är, välkomna i det europeiska samarbetet. "Turkiet är inte en europeisk nation vare sig geografiskt, kulturellt, språkligt, politiskt eller religiöst." Till att börja med, Turkiet ligger, delvis (precis som Ryssland), geografiskt i Europa. Exakt var gränsen mellan Europa och Asien går finns det dock inga tydliga riktlinjer för. Att det överhuvudtaget skulle finnas några riktlinjer för hur Europas länder ser ut kulturellt, språkligt och religiöst är ju ren och skär bullshit - jag tänker inte ens gå in på det här. Det enda EU kan och bör lägga sig i är landets politiska status. Att deras lagar uppfyller kraven på mänskliga rättigheter. Sverigedemokraterna lägger även fram att Turkiet består till 99% av muslimer och att det är anledning nog att bojkotta dem från EU. (Hörde någon refrängen "I see you true colours shining through" spelas?)

7. Nej till EU-armé

8. Stärkt gränsskydd
"Fram till ett svenskt utträde ur unionen vill vi sverigedemokrater ingående verka för att återupprätta Sveriges gränskontroll mot andra länder i Schengensamarbetet. Vi vill verka för ett undantag liknande det Storbritannien har, vilket i praktiken innebär att passfriheten från övriga EU-området upphör. Dessutom ska efter detta inte Schengenvisa utfärdat i ett annat EU-land gälla inom Sveriges gränser." De vill dessutom ge tullen större befogenheter och resurser.

9. Behåll den svenska kronan

10. Ingen EU-byråkrati i svenska land och vatten
Sverigedemokraterna vill inte att EU lägger sig i svenska lagar kring jakt, fiske, rovdjursstammar, jordbruk och djurrätt.

Är det inte lite spännande hur pass lika Junilistans och Sverigedemokraternas valmanifest är? Imorron tittar vi på om Kristdemokraterna vill vara med i EU.

3 kommentarer:

Kjell Stjernholm sa...

Det är en jättebra serie, det här. Jag läser den med stor behållning och ofta ett smil...

/sand. sa...

Tack Kjelle! Inte lika mycket substans som i din blogg kanske... :) Och det är kul att det inte bara är "Coachen" som kommenterar min val-blogg med sin sosse-propaganda. ;)

coachen sa...

SD är oxå bajsbruna!