torsdag 28 maj 2009

Ett-kryss-två: Piratpartiet

Årets Joker? Det snackas mycket om Piratpartiet och deras stora chanser att få tillräckligt med röster för att ta sig in i EU (och så småningom även i Riksdagen). Nåja, man kan väl misstänka att det mest är allt hallaballoo runt Pirate Bay-rättegången och det faktum att Piratpartiet får så mycket utrymme i media som gör att deras inträde bland de etablerade partierna känns inte allt för långt borta. Men i sanningens namn så räcker ju sällan rösterna till när det väl gäller, kolla bara på Fi eller Sd - senaste gången en joker verkligen tog sig in i leken var väl Ny Demokrati (*rysning*). Visst, även Miljöpartiet började som ett sånt där en-saks-fråga-parti-som-ingen-egentligen-tar-på-allvar, men så tog det dom också ett tjugotal år att sälla sig till skaran av partier som tas på allvar. Med det perspektivet är Piratpartiet en bebis - och inget som borde få sossar och moderater att bli nervösa.

Nej, men det intressanta är att denna bebis blir en blåslampa i häcken på övriga partier. Frågorna runt upphovsrätt, nedladdning, stora delar av kultur- och underhållningsindustrin, integritet och frihet över Internet, är en nutidsfråga INTE en framtidsfråga och det verkar de flesta politiska partier inte ha fattat. Så nu ska vi se vilka russin Piraterna har att komma med...

"Piratpartiets värdegrund bygger på tre grundläggande värderingar; att den personliga integriteten måste skyddas, att kulturen måste släppas fri och att patent och privata monopol är skadliga för samhället."

Jag börjar med att kolla vad Piratpartiets mål är när det gäller EU och Riksdag.
De eftersträvar inte att sitta med i någon regering, utan hoppas på en vågmästarställning i riksdagen, tillsammans med en regering som "på ett bra sätt driver de frågor vi har i vårt program". De kommer sedan att rösta med den regeringen i alla andra frågor som de inte bryr sig om. De säger inte om de menar höger eller vänster, så med andra ord är de beredda att förhandla med båda blocken och har de riktig tur kanske de hamnar i samma position som Miljöpartiet hade 2002, om ni nu minns det? Men nu återgår vi till EU:

"I europaparlamentet är det partigrupperna som är nyckeln till att få inflytande. När vi väl har tagit plats i parlamentet, kommer vi att diskutera med de grupper som känns relevanta för att avgöra vilken grupp som ligger närmast oss i våra frågor, och gå med i den gruppen. Inne i gruppen kommer vi att göra vårt yttersta för att övertala de andra medlemmarna att ansluta sig till våra ställningstaganden i de frågor som ligger inom vår politiska plattform. I gengäld kommer vi att ta råd av gruppen i alla andra frågor, och rösta med gruppen om vi inte har starka skäl mot. När vi blir kontaktade av lobbyister och andra i frågor som ligger utanför Piratpartiets plattform, kommer vi att hänvisa dem till rätt person i gruppen och uppmana dem att ta upp saken med honom. På så sätt kan vi fokusera på de frågor vi verkligen brinner för."

Jo, på ett sätt är det ju rakryggat av dom att säga rakt ut att de inte kommer att lägga sig i frågor som de inte kan tillräckligt mycket om. Men å andra sidan tycker i alla fall jag att det är jäkligt läskigt med ett parti som ger blanka fan i miljö, sjukvård, skola, försvar, integration, jämställdhet, arbetsrätt och ekonomiska strukturer - och därmed också blir lätta att styra i de frågorna.

Men vad är det dom föreslår för förändringar då? Jo, Pirapartiet vill:

- upphäva datalagringsdirektivet och stärka skyddet för den enskildes privatliv
"Brevhemligheten skall upphöjas till en generell kommunikationshemlighet. Det skall alltså bli förbjudet att avlyssna andras telefonsamtal, läsa annans e-post, SMS eller andra meddelanden på samma sätt som det idag är förbjudet att läsa någon annans brev."

- ta ställning mot särskild behandling av terroristbrott i lag
"De straffskalor och brottsrubriceringar som redan finns för handlingar som skadar eller hotar svenska medborgare eller deras egendom är tillräckliga. Terroristlagstiftningen som finns idag sätter rättssäkerheten ur spel och riskerar att i sin förlängning användas som repressivt medel mot immigranter eller oliktänkande."

- skapa en rimlig och balanserad upphovsrätt

- skapa en kulturell allemansrätt

- att skyddstiden, alltså ensamrätten att framställa kopior av verket för kommersiellt bruk, reduceras avsevärt

- att det kommersiella skyddsomfånget ska regleras så att det som grundregel skall vara fritt att skapa nya verk som bygger på andra

- att icke-kommersiellt inhämtande, nyttjande och spridning av kultur skall uttryckligen uppmuntras

- att tekniker som har till syfte att begränsa konsumentens lagliga rätt att fritt kopiera och använda information och kultur bör förbjudas

- att avtalsklausuler som avser att hindra en spridning av information skall förklaras ogiltiga och utan rättsverkan

- avskaffa privatkopieringsersättningen

"När upphovsrätten ursprungligen infördes reglerade den bara en upphovsmans rätt att bli erkänd som skapare av ett verk. Senare utvidgades den till att omfatta även kommersiell kopiering av verk och nu inskränker den även privatpersoners och ideellt arbetande gruppers rättigheter. Vi menar att denna glidning innebär en för samhället oacceptabel utveckling. Idag har den ekonomiska och tekniska utvecklingen fått upphovsrätten helt ur balans och den har istället kommit att innebära orättvisa fördelar för ett fåtal stora marknadsaktörer på bekostnad av konsumenterna och samhället i stort. Miljontals klassiska verk, sånger, filmer och konstverk hålls gisslan i mediabolagens valv, inte tillräckligt efterfrågade av deras fokusgrupper för att det ska löna sig att ge ut dem men potentiellt för lukrativa för att släppas fria. Vi vill göra alla dessa verk fria och tillgängliga för envar, innan filmernas celluloid förstörs av tidens tand.

Vi menar att upphovsrätten behöver återföras till sitt ursprung. Lagstiftningen skall ändras så att det görs helt klart att den endast reglerar användning och kopiering av verk i kommersiella sammanhang. Att dela med sig av kopior, eller på annat sätt sprida eller använda annans verk, skall aldrig vara förbjudet så länge det sker på ideell basis utan vinstmotiv."

- successivt avskaffa patentsystemet
"Medicinpatent bär skulden för att människor dör i sjukdomar som de skulle haft råd att behandla med läkemedel om inte patenten funnits, till att forskningsprioriteringarna snedvrids, och till en onödigt hög och växande läkemedelsnota i den rika världen. Patent på gener och liv, såsom exempelvis patenterade utsäden, leder till orimliga och skadliga konsekvenser. Mjukvarupatent hämmar den tekniska utvecklingen inom IT-området, och utgör ett allvarligt hot mot Sveriges och Europas små och medelstora IT-företag. Allt oftare används patenten främst av storföretag för att hindra mindre konkurrenter från att konkurrera på jämlika villkor."

- att privata monopol ska bekämpas
- att öppna format och öppen källkod ska uppmuntras
- verka för att EU närmar sig den svenska offentlighetsprincipen

Piratpartiet vill INTE:
- förändra varumärkesrätten, som de tycker funkar bra idag
- ge stöd till förslag som är utformade för att öka statens insyn i våra privatliv

Ojojoj, det finns så mycket jag skulle kunna säga om Piratpartiet, där varje mening skulle börja med "å ena sidan" eller "å andra sidan". Men det lämnar vi därhän för nu. Imorgon tror jag att jag tar å kollar på vad det är Junilistan pysslar med egentligen.

2 kommentarer:

coachen sa...

Piratpartiets partiledare är bajsbrun! det räcker för att jag inte ska bry mig ett skit om dem!

A sa...

Utan den personliga integriteten kan vi inte påverka någonting, tänk på det. Man kan välja att kryssa en person, exempelvis Amelia Andersdotter, om man inte gillar partiledaren men fortfarande vill kunna se barnen i ögonen.