måndag 1 juni 2009

Ett-kryss-två: Folkpartiet

Jag får ju villigt erkänna att jag är en vänsterblocksmänniska. Mina ideologiska åsikter svänger oftast åt vänster, om jag ska erkänna mig till någon form av -ism så är det socialism, men med ett stänk av liberalism då och då. Det innebär inte att jag, mina kära vänner, försöker att böja er åt ett eller annat håll med min lilla valblogg, nej här slängs det kängor och beröm åt både höger och vänster. (Okej jag dissade ju SD rätt hårt, men det finns ideologi och så finns det idioti.) Folkpartiet har tidigare varit det enda av högerblockspartierna som har lockat mig. Just liberalismen kan jag hajja liksom - frihet åt människan att själv välja i både stort och smått. Men de senaste åren har jag inte sett ett spår av liberalism hos Folkis - med sitt snack om svensktester, kulturell kanon och spöstraff i skolan har de stundom mest låtit som Sverigedemokraterna. Skolminister Björklund har jag inte mycket till övers för (vilket jag även bloggat om tidigare). Men hur förhåller de sig till EU?

De flesta har väl sett reklamfilmerna med Marit Paulsen? Jag har hört flera personer, av olika politisk ställning, som känner förtroende för Marit och hennes husvagn. Till och med jag faller när hon säger "jordbruksutskottet, det är tråkigt. Men jag är en tråkig kärring. Så jag kan tänka mig att sätta mig i det utskottet. Och sitta där tills dom är färdiga". Så, alla ni som röstar på Marit, detta är vad ni får:

Fp har fem huvudpunkter som jag börjar med att sammanfatta genom att ta bort alla finord:
- Satsa på kärnkraft och förnyelsebar energi.
- Skapa ett europeiskt FBI som tar krafttag mot människohandel, terrorism och organiserad brottslighet.
- Samma höga krav på bra varuinformation och märkning ska uppfyllas i hela EU.
- Ja till euron.
- Avskaffa jordbruksstödet och reformera regionalpolitiken.

FBI? Låter läskigt, tycker jag. Jag dyker ner i deras valprogram och hittar även:

- Alla patienter ska ha rätt att söka planerad vård i andra EU-länder, utan förhandsbesked.

- EU-medborgare ska kunna resa mellan alla medlemsländer, även med flyg, utan att visa pass.

- Begränsa djurtransporterna inom EU till maximalt åtta timmar.

- Låt traditionella matvaror, som exempelvis surströmmingen, framställas på sedvanligt sätt – även om det inte följer EU:s övriga regelverk.

- Sänk införelsekvoterna för alkohol och tobak.

- Inför ett särskilt klimatstöd i EU:s biståndsinsatser till uländer.

- Anslå medel för investeringar i klimatvänliga transporter, som järnvägsförbindelser, samt infrastruktur och gemensamma standarder för elbilar.

- Bygg ihop elnäten i Europa och inför regler som stärker el-konkurrensen.

- Bygg fler kärnkraftverk i Sverige.

- Minska anslagen till regionalstöd, och koncentrera stöden framför allt till de fattigaste regionerna i de nya medlemsländerna. Regionalpolitikens regeldjungel bör förenklas (hear, hear!).

- En europeisk finansinspektion, med rätt att utöva tillsyn över banker och finansinstitut med verksamhet i flera EU-länder.

- Inför ett europeiskt studentvisum inom Schengen, som underlättar för studenter att plugga var dom vill.

- Inför en tuff anti-diskrimineringslag i hela Europa.

- Nolltolerans mot barnaga.

- En offensiv, europeisk handikappolitik som sätter tillgänglighet och delaktighet inom alla samhällsområden främst.

- Samkönade par i äktenskap och partnerskap och deras barn ska erkännas som familj i alla medlemsländer när de flyttar inom EU.

- Samma regler för asyl och krav på en rättssäker asylprocess och flyktingmottagning ska gälla i alla EU-länder.

- Sverige ska arbeta för att EU-länderna i större utsträckning tar emot kvotflyktingar.

- Den som lever som papperslös utan uppehållstillstånd inom EU ska ha rätt till skolgång och sjukvård som inte kan anstå, utan risk för repressalier.

- Fortsatt utvidgning av EU: Turkiet ska vara välkommet som EU-medlem när unionens krav på demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi är uppfyllda. Ukraina, Moldavien, Georgien och andra länder i Östeuropa som har långt kvar till EU-medlemskap ska erbjudas ett partnerskap med frihandel, avtal om studentutbyte, och stöd till att bygga upp demokratiska institutioner, kamp mot människohandel och åtgärder mot korruption.

- Slopa jordbruksstödet. En del av jordbruksbudgeten bör föras över till insatser för miljöskydd och biologisk mångfald.

- Avskaffa alla EU:s tullar och importkvoter på industrivaror omgående.

- EU:s biståndspolitik ska reformeras, så att demokrati blir det övergripande målet för biståndet.

- EU:s utrikespolitik ska ledas av klara demokratiska värderingar. Demokratirörelser i diktaturregimer som exempelvis Kuba, Vitryssland, Burma, Eritrea och Zimbabwe ska få aktivt stöd av EU, såväl ekonomiskt som möjligheter att utnyttja resurser på EU:s ambassader.

- EU ska ges en egen budget för civil och militär krishantering. Ja till Nato!

- Ja till Lissabonfördraget.

- Stoppa flytten mellan Bryssel och Strasbourg.

- Stärk offentlighetsprincipen i EU.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att Fp har det hittills matigaste EU-manifestet. Det känns som om Marit vet vad hon snackar om, helt enkelt. De konkreta punkterna är hur många som helst, till skillnad från tidigare nämnda småpartier. Men de har flera punkter som jag personligen inte tror på (utbyggnad av kärnkraften och ja till Euron till exempel) och mitt största no-no är ett "Europeiskt FBI". Man tänker sig en utveckling av Europol, som har det yttersta ansvaret för brottsutredningar där flera länder är inblandade, en europeisk datatillsynsman, en europeisk åklagarmyndighet med rätt att bedriva förundersökningar och beordra spaning och tillslag i flera länder samtidigt och en europeisk polisstyrka med operativa befogenheter. Tja, vad tycker du? Imorron tror jag det är dags för sossarna...

1 kommentar:

coachen sa...

Jag håller i det här fallet med bloggaren, av de blå partierna är det fp som har lockat mig mest, men inte nu längre. Den gamla hederliga socialliberalismen är på väg in graven med Björklunds intåg. De är emot barnaga- men lite spöstraff i skolan är väl ok? De är för både förnyelsebar energi OCH kärnkraft- hur går det ihop? Och så ska alla få åka fritt i hela EU och få vård var helst de önskar- vem ska betala notan, jo skattebetalarna. Ok, de har ett väl utbyggt valprogram till EU,med klimat och vill ta bort jordbruksstödet (vem vill inte det...) men inte ett ord om jobben och arbetsrätten. Men så är de ju trots allt liberlister- låt laisse fair-principen råda!