tisdag 2 juni 2009

Ett-kryss-två: Socialdemokraterna

Sossarna vill satsa på jobb. Nya jobb, gröna jobb, trygga jobb, ungdomsjobb, jobbavtal, jobben först. Inte helt oväntat vid det här laget vill de även avskaffa jordbruksstöden (inga bonde-jobb?) men nu ska vi kolla vad dom vill göra med pengarna...

Jo, pengarna ska såklart gå till att skapa fler JOBB! Genom att investera i utbildning, forskning och infrastruktur. Sossarna vill även:

- Förankra den svenska kollektivavtalsmodellen i Europa. "Lika lön för lika arbete ska gälla i alla EUs länder." Jo, det tycker jag också.

- Låta Sverige konkurrera med kunskap och investeringar i "framtidens jobb". Framtidens jobb är inte definierade i manifestet (med undantag för då man syftar till nya jobb som har med en förbättring av miljön att göra), men vi kan verkligen ana hur deras valstrategi kommer att se ut när det är "internval" nästa år.

- Halvera ungdomsarbetslösheten senast till 2015 bland unga som inte studerar. Framgår inte hur.

- Utveckla ett utbytesprogram för vuxenutbildning i EU.

- Förbättra förutsättningarna för Europas småföretag. "Vi vill driva på för att EU ska ta större hänsyn till företagens vardag genom enklare, färre och tydligare regler."

- Och som sagt: skapa nya jobb genom att satsa på klimatet! Två flugor i en smäll liksom. "Vi vill att EU ska investera i förnybar energi, minskade utsläpp och ett modernt europeiskt tågnät."

Så förutom JOBBEN handlar Socialdemokraternas valmanifest mycket om MILJÖN och en EU-gemensam klimatpolitik:

- Tydlig ursprungsmärkning och klimatmärkning för livsmedel.

- Låt Sverige ta täten och minska klimatutsläppen med 40 procent genom aktiva åtgärder i Sverige.

- Alla länder i EU bör införa en skatt på koldioxid.

- Låt EUs regionalfonder och strukturfonder ge stöd till klimat- och miljövänliga bostäder.

- Säg nej till gasledningen genom Östersjön. "EU ska inte planera för nya olje- och fossilgasledningar."

- Investera i tågtrafik.

- Stoppa utfisket av världshaven och fortsätt att skapa EU-direktiv om Östersjön.

- Öka andelen ekologiskt producerad mat.

Men förutom de två huvudområdena hittar man en del andra konkreta punkter:

- Hur skola, barnomsorg och övrig välfärd ska utvecklas ska avgöras i Sverige, inte i EU.

- Angående internet talar man om att värna integriteten, men försvåra illegal fildelning: "Vi vill både stärka den personliga integriteten och skydda upphovsrättsinnehavarna bland annat genom att försvåra illegal fildelning i kommersiell skala." och "Införa en integritetsombudsman i EU för att bevaka de medborgerliga fri- och rättigheterna – speciellt på internet."

- Sossarna vill stärka kampen mot organiserad brottslighet och "inrätta ett nationellt FBI i Sverige som effektivare kan samordna brottsbekämpning med EU". Ojdå. Sossarna och Folkis är inte milsvida ifrån varandra, vad säger Coachen om det? 

- Skapa en ny Lissabonstrategi!

- Stoppa flytten mellan Bryssel och Strasbourg. Dom också.

- Inrätta en Finansinspektion i EU och införa gemensamma regler för finansmarknaden.

- Man påpekar även att man vill driva en offensiv jämställdhetspolitik i Europa. Men det har de flesta andra partier sagt, även om jag inte alltid nämnt det. Ja, inte Sverigedemokraterna då. Inte Piratpartiet heller.

- Låta fler europeiska länder ges möjlighet att bli en del av gemenskapen.

Tja, gick ju snabbare att browsa sig igenom sossarnas valprogram än Folkpartiets. Imorron kollar jag på Moderaterna.

2 kommentarer:

coachen sa...

coachen gillar inte det där tjafset om FBI, men i övrigt tycker coachen att sossarna har ett ganska bra och tydligt program, och framför allt hanterbart o textmassa!
puss

A sa...

Däremot har ju sossarna inte speciellt bra track-record om man säger så. De pratar mycket om jobb men skapar inte speciellt många, utan satsar snarare på bidrag. I Göteborg betalar man t.ex. bidrag till företag om de låter människor vara där så att det ser ut som det är ett jobb. Märkligt.

Jag undrar när Sverige skall få ett ordentligt socialliberalt parti.