onsdag 3 juni 2009

Ett-kryss-två: Moderaterna

Moderaterna frontar med att EU ska ta ett större ansvar för den ekonomiska krisen (jojo, kan tänka mig att pappa Reinfeldt gärna tar emot hjälp på den fronten) och såklart, klimatet. Däremot vill Moderaterna INTE att EU ska reglera vår arbetsmarknad, ha egen beskattningsrätt eller bestämma över skogar och jaktregler. Bort med byråkratin och Moderaterna vill "säkerställa att EU lägger kraft på rätt saker". Vad är rätt saker då? Jo:

- Vi ska skapa fler (välbetalda) jobb och konkurrera med Kina, Indien och USA "med hög kunskapsnivå, fri rörlighet och välutvecklade företag i konkurrenskraftiga branscher." OK.

- Man ställer sig positiva till Euron och vill utreda de politiska och ekonomiska konsekvenserna av att Sverige står utanför det samarbetet.

För att ta oss alla ur den ekonomiska krisen vill Moderaterna:

- Skapa en europeisk strategi för att förhindra massarbetslöshet och möjliggöra fler och nya jobb. "Öppna marknader, trygghet i omställning och bättre möjligheter för små företag att växa".

- Att en europeisk finansinspektion bildas.

- Att man "värnar den fria rörligheten inom EU". De skriver inte vad det är som ska röra sig, men det kan ni nog gissa. Ungefär.

- Införa en europeisk forskningspeng. "Detta innebär att forskningsresurser från EU ska kunna följa med forskaren och inte vara bundna till ett visst universitet."

Och angående klimathotet vill man:

- Att Sverige (liksom nu) fortsätter att gå i täten och visa var skåpet ska stå.

- Bryta medlemsstaternas beroende av fossila bränslen. De säger inget alls om kärnkraften.

- Ha tydliga krav på utsläppsbegränsningar för tunga vägtransporter, personbilar, flyget och sjöfarten.

- Avskaffa dagens jordbrukssubventioner (surprise!!) och satsa resurserna på bättre djurhållning.

- Verka för säkrare mat med tydliga och rättvisande innehållsförteckningar.

- Införa en ny gemensam förvaltningsstrategi för Östersjön, med säkrare sjöfart, bättre havsmiljö och "individuellt överförbara fiskekvoter". Nu är inte jag särskillt insatt i just fiskefrågan, men vad fan betyder "inidividuellt överförbara"? Att man kan sälja sina kvoter till nån annan?

För att värna rättsäkerheten och motverka brottsligheten vill Moderaterna:

- Ha ett gränsöverskridande rättsligt samarbete, mellan polis och andra myndigheter i de olika länderna. De påpekar dock att detta är en balansgång med den personliga integriteten. Man tycker att Lissabonfördraget ger EU större möjligheter till brottsbekäpning och längre ner kommer fler kommentarer om Lissabonfördragets förträffliga sidor.

- Stärka Europol. Vilket KAN betyda att man gillar tanken på det som vissa andra kallat "Europeiskt FBI"?

- Införa nolltolerans mot narkotika i hela Europa.

- "I frågan om upphovsrätt vill vi ha en rimlig balans mellan skyddet för upphovsmännens egendom och den personliga integriteten. Det ska inte vara möjligt för det offentliga att stänga av människor från Internet utan domstolsprövning."

Och vidare vill dom också:

- Förbättra "möjligheter att förebygga och hantera konflikter". De ger här inga konkreta förslag, vilket tvingas mig att analysera om formuleringen som: Ja till en EU-armé/NATO.

- Att EUs bistånd används där det kan bidra till "demokrati, tillväxt och hållbar utveckling".

- Utveckla en europeisk migrationspolitik, så att EU kan ta emot fler flyktingar, samt arbeta för mer arbetskraftsinvandring.

- Skaffa ett globalt frihandelsavtal. Vilket de tycks tro vara svaret på allt.

- Fler länder i EU!

- Avskaffa regionalstöden och minska Sveriges medlemsavgift. Känns lite som "minska skatterna och avskaffa Akassan".

Och så ett par kommentarer som de flesta har: om att de vill värna jämställdheten, se till att man kan söka vård inom hela EU och ha en större transparens inom parlamentet.

Nu har jag ju stoppat in lite kommentarer här och där om hur själva valmanifesten är upplagda; tonen, längden, osv. Men om jag hittills skulle recensera själva manifesten, och inte deras innehåll, så måste jag säga att Moderaterna hade det hittills mest svårtydda. De lindar gärna in saker i komplicerade formuleringar med ord som kräver att du har SAOL lätt tillhands. Deras nemisis Socialdemokraterna däremot är inte svårbegripliga, men de är inte heller särskillt konkreta. Vinnare (nu har vi ju två kvar i och för sig) är Folkpartiet; grundliga, detaljerade, konkreta. Jämförelsevis. Och tja, nu är det bara MP och C kvar, så imorron läser jag igenom Miljöpartiet!

2 kommentarer:

coachen sa...

det är möjligt att fp är tydligast och mest konkreta, men vad har de för politik? inte ett ord om arbetsrätten eller sjukvårdsystemet! (o man undrar ju vilka språkkrav och skolaga de vill införa i europa...?) men visst, de har den bästa tv-reklamen, tråkiga tanten går hem.

coachen sa...

coachen ber alla blogg-läsare om ursäkt, då denne fyllt bloggaren med vin o hon är inte längre bloggabel. återkommer imorn i dubbel upplaga. ;)