fredag 5 juni 2009

Ett-kryss-två: Miljöpartiet

Jaha, här kommer russinen från Miljöpartiet, en dag försent. Jag var på resande fot under gårdagen och lyckades inte komma åt att koppla upp mig. Därför blir det dubbel upplaga idag och Centern kommer (förhoppningsvis) senare under kvällen.

Miljöpartiet talar såklart om en "grön politik" i alla frågor och ställer miljökraven högst. De är i grunden EU-kritiska, tycker att EU ska ha mindre makt, lägga sig i färre saker och inte sätta upp murar mot resten av världen. "Miljöpartiet vill att EU ska ha betydligt mindre makt på de flesta områden, men vi anser också att det finns områden där EU bör få större möjligheter att agera, framför allt i gränsöverskridande miljöfrågor." Inga överraskningar här inte. Men de har gott om konkreta förslag i sitt manifest:

- De mål EU idag har satt upp för att minska koldioxidutsläppen tycker Miljöpartiet inte är tillräckliga. De tycker också att EU prioriterar ökad tillväxt och handel, till nackdel för klimatarbetet. Minska utsläppen med 80 procent till 2020! Och mer resurser till framtagandet av ny teknik.

- Satsa på förnybara energikällor och energieffektivitet. Bort med kärnkraft och fossila bränslen.

- Bygg ut och standardisera järnvägsnäten och biljettsystemen för tåg inom EU.

- Ägna jordbrukspolitiken till att gå i ekologisk riktning.

- Förbättra djurtransporterna och djurhållningen.

- Minska klimatpåverkan från jordbruk och livsmedel, till exempel genom att begränsa konsumtionen av kött i EU. Vaddå? Endast en gris per år och familj eller?

- Angående fiskepolitiken vill man göra förändringar så att fisket anpassas till arternas och ekosystemens fortlevnad. "Enskilda länder i EU ska också ha rätt att införa fiskestopp eller ha lägre kvoter av tillåten fångst än de EU fastställer."

- "EU:s princip om fri rörlighet för varor är ofta ett hinder för en aktiv miljöpolitik. Vi kräver att det skapas en verklig miljögaranti i EU så att enskilda medlemsländer får rätt att gå före andra EU-länder genom att ställa strängare miljökrav än EU-lagstiftningen gör."

- Hälsa och ekologisk produktion ska främjas i matpolitiken och länderna ska ha rätt att ställa högre krav än vad EU beslutat. "Tillsatser som är skadliga, eller bedöms som tveksamma ur miljö- och hälsosynpunkt, samt genetiskt modifierade organismer (GMO) ska inte få användas." Tydlig innehållsförteckning.

Miljöpartiet vill även:

- Att man inför ett moratorium mot prospektering efter oexploaterade olje-, kol- och naturgaskällor.

- Att EU:s miniminivåer för miljöskatter och miljöavgifter höjs och att skatterna hanteras av medlemsstaterna.

- Att varje enskilt land ska ta hand om sitt egenproducerade kärnavfall.

- Att en flygskatt införs i EU samt att EU verkar för en global skatt på flygbränsle.

- Att EU:s kemikaliepolitik ytterligare ska skärpas och även omfatta utsläpp till vatten av kemikalierester och medicinrester.
"I ett EU där Italien tar fingeravtryck på romer, Polen förbjuder homosexuella att demonstrera och Lettland diskriminerar sin ryska minoritet, vill vi ha ett EU som står upp för mänskliga rättigheter. En av EU:s prioriterade uppgifter måste vara att garantera alla människors grundläggande rättigheter." Angående demokrati och diskriminering säger man även:

- Miljöpartiet ser positivt på en utvidgning av EU till att omfatta fler länder, inte minst Turkiet, men de måste uppfylla krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

- Varannan damernas (könskvotering) bör gälla på alla toppositioner i EU.

- De vill "att Sverige ska prioritera arbetet för full delaktighet, tillgänglighet och rörelsefrihet för alla människor inom EU, särskilt för dem med funktionsnedsättning."

- För er som känner Miljöpartiet, så vet ni att dom gillar folkomröstningar och tycker att det är det mest demokratiska sättet att styra ett land. Personligen tror jag att för många folkomröstningar bara vattnar ut intresset för att gå och rösta. Kolla bara vad svårt det är att få svenskarna att engagera sig i det här valet. Fast o andra sidan skulle jag personligen gilla att kunna rösta i de olika frågorna, utan att behöva engagera mig i något parti och bli folkvald politiker. Nåja, i europapolitiken vill Miljöpartiet "att alla fördragsändringar ska underställas folkomröstningar i Sverige". Fördragsändringar är typ som europeiska lagändringar. Alltså skulle vi folkomrösta om en hel del av det som partierna går till val på; typ EU-FBI, nedladdningsförbud, EU-armé, miljöskatter... ja, ni fattar.

- Lite på samma linje som ovan så tycker Miljöpartiet att den svenska folkomröstningen om EMU ska respekteras. (Borde inte det vara självklart egentligen?) "Vi förespråkar att Sverige ska stå fritt från EMU och inte införa euro."

- Miljöpartiet vill verka för en europeisk version av den svenska arbetsmarknadsmodellen. "Det är uppenbart att den svenska modellen med kollektivavtal får allt svårare att passa in i EU:s övergripande krav på fri rörlighet för tjänster. Frågan ställdes på sin spets i den uppmärksammade Laval-domen december 2007. Det stod då klart att rätten att vidta fackliga rättigheter kan underkastas vissa begränsningar, såsom EU:s krav på fri rörlighet för tjänster. Miljöpartiet anser att utländska företag som verkar i Sverige ska följa samma regler som svenska företag."
Miljöpartiet vill som sagt att mindre makt ska ges till EU, men så här tycker de angående vara eller icke-vara bland några av EUs lagar och förslag:

- Angående Internet kontra övervakningssamhälle säger man att Miljöpartiet kommer att motarbeta varje förslag i EU som hotar integriteten.

- Höj minimiskatterna på alkohol och tobak och sänk de tillåtna införselkvoterna mellan länderna.

- Rätten till fri abort borde föras in i EU:s rättighetsstadga.

- Förbjud barnaga i alla länder.

- Miljöpartiet tycker att den svenska sexköpslagstiftningen har varit framgångsrik och borde utökas till resten av EU.

- Skärp reglerna för reklam riktad till barn.

- Miljöpartiet anser att varje land i EU självt ska förfoga över sitt försvar. "Därefter kan länderna ställa sina kapaciteter till FN:s förfogande." Nej till NATO och EU-armé alltså.

Miljöpartiet anser att "EU:s styrelseskick har en rad brister som ökar maktkoncentrationen och försvårar det folkliga inflytandet. Ett grundläggande fel är att fördragen, som bara borde ange spelreglerna för beslutsfattandet, också i stor utsträckning anger vilken politik som ska föras. Ett annat allvarligt problem är att lagstiftningsmakten delas mellan det folkvalda EU-parlamentet, regeringarnas representanter i ministerrådet, och EU-kommissionen. Ytterligare ett demokratiproblem är att EG-domstolen, enligt fördragen, ska verka för ytterligare integration i sitt uppdrag när de tolkar EG-rätten." Och detta är därför de ändringar de vill göra:

- De grundläggande fördragen måste inriktas på hur beslut ska fattas, och inte på vilken politik som ska föras.

- Offentlighetsprincip och meddelarskydd enligt den svenska modellen bör införas i EU. Med tillgång till handlingarna på alla språk.

- EU-kommissionen bör omvandlas till ett rent administrativt och utredande organ, som arbetar på uppdrag av EU-parlamentet och ministerrådet.

- Att EU får fatta överstatliga majoritetsbeslut endast i fråga om att minska gränsöverskridande miljöproblem, inklusive klimatkrisen, och för att skydda hotade arter och biotoper, samt stärka mänskliga rättigheter.

- De ekonomiska stöden till jordbruket, strukturfonder, sammanhållningsfonden och olika regionalpolitiska stöd ska begränsas. EU:s totala budget ska minska.

- Stoppa flyttandet mellan Bryssel - Strasbourg. Det tycker tydligen alla, men det är väl egentligen logiskt. Varför lägga dyra pengar på att flytta gubbarna och tanterna mellan två ställen?

- Angående det berömda Lissabonfördraget säger man: "Lissabonfördraget kan ge EU mer makt inom ett 60-tal nya politiska områden. Det innebär att EU kan få både en president och en utrikesminister, att små medlemsländer kan få mindre politiskt inflytande både i ministerrådet och genom att inte garanteras en EU-kommissionär. Lissabonfördraget ökar också takten på EU:s militarisering och innebär strängare asylregler som befäster EU som en fästning mot övriga världen. Samtidigt har förbättringar på miljö- och klimatområdet i princip totalt uteblivit. Miljöpartiet har därför aktivt motarbetat fördraget och krävt att en folkomröstning ska hållas om det." I grunden ganska neggiga mot det alltså. Och här kommer vi även till knutpunkten angående folkomröstningar - hur lång kö tror ni det skulle bli till vallokalen om vi skulle folkomrösta om Lissabonfördraget? Tja, du behöver nog inte ha med dig varken sovsäck eller liggunderlag.

Miljöpartiet vill också:

- Att EU:s länder utvecklar en human asyl- och migrationspolitik.

- Att Schengenområdet ersätts med överenskommelser som garanterar fri rörlighet för alla människor inom EU och också underlättar för människor utanför EU att resa in i unionen.

- Att alla barns rättigheter stärks, så att barn utan papper får tillgång till utbildning och sjukvård samt att barn inte sätts i förvar på grund av deras flykting- eller invandringsstatus.

- Att EU:s medlemsländer inför en s.k. Tobinskatt, dvs. en skatt på valutatransaktioner, som dels kan bidra till bättre valutastabilitet och dels kan användas för att förbättra situationen för människor i fattiga länder.

- Att alla atomvapen inom EU förbjuds inom tio år.
Give peace a chance liksom. Nu är det bara Centern kvar - jag kollar på dom imorron.

1 kommentar:

coachen sa...

hade jag inte varit sosse hade jag röstat grönt!